Εγκύκλιος σχετικά με την παραίτηση και επάνοδο στην υπηρεσία εκπαιδευτικών, υποψηφίων για βουλευτές

Ενημερωτική εγκύκλιος με το νομικό πλαίσιο σχετικά με την παραίτηση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να ανακηρυχτούν υποψήφιοι/ες στις Βουλευτικές Εκλογές, καθώς και την επάνοδο αυτών στην υπηρεσία εάν δεν εκλεγούν, μετά την περάτωση της διαδικασίας ανακήρυξης των εκλεγομένων ή, εάν εκλεγούν, από τη λήξη της θητείας τους για οποιονδήποτε λόγο.

Για την παραίτηση:

Βάσει του άρθρου 33 του ν. 4648/2019 (Α’ 205), η πράξη για την αποδοχή της παραίτησης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, περιέχει το ονοματεπώνυμο, τη θέση ή το αξίωμα που κατείχε αυτός/ή που παραιτήθηκε, καθώς και τη χρονολογία επίδοσης της παραίτησης στην αρμόδια Δ/νση Εκπαίδευσης όπου ανήκει οργανικά ή υπηρετεί ο/η υποψήφιος/α, οπότε η αρμόδια Δ/νση Εκπαίδευσης οφείλει να δημοσιεύσει αμέσως περίληψη της αποδοχής της παραίτησης.

Για την επάνοδο:

Σημειώνεται ότι η επάνοδος στην υπηρεσία (άρθρο 12 του ν. 3231/2004) των μη εκλεγέντων βουλευτών ή των βουλευτών των οποίων έληξε η θητεία, η οποία συντελείται αυτοδικαίως με μόνη την υποβολή της σχετικής αίτησης, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών και αποτελεί δέσμια αρμοδιότητα της διοίκησης, δεν εμπίπτει στην προβλεπόμενη στην παρ. 1 του άρθρου 28 του ν.2190/1994 (Α’ 28) απαγόρευση υπηρεσιακών μεταβολών κατά την προεκλογική περίοδο.

Οι αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικοί οφείλουν να παραιτηθούν προκειμένου να ανακηρυχθούν υποψήφιοι/ες και να εκλεγούν βουλευτές, αφετέρου ότι, εάν δεν εκλεγούν, δεν επανέρχονται στην ενεργό υπηρεσία μετά την περάτωση της διαδικασίας ανακήρυξης των εκλεγομένων (ή, εάν εκλεγούν, από τη λήξη της θητείας τους για οποιονδήποτε λόγο), δεδομένου ότι οι διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 1735/1987 (Α’ 195) περί επανόδου στην υπηρεσία δεν εφαρμόζονται στους/στις αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικούς, καθώς οι εν λόγω εκπαιδευτικοί είναι προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου που δεν κατέχει οργανικές θέσεις. Παράλληλα είναι σε ισχύ και οι διατάξεις της παρ. 5Α του άρθρου 63 του ν. 4589/2019 (Α’ 13), όπως προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 45 του ν. 4692/2020 (Α’ 111).

Η επάνοδος συντελείται αυτοδικαίως με την υποβολή εμπρόθεσμης αίτησης από τον/την ενδιαφερόμενο/η, μετά την περάτωση της διαδικασίας ανακήρυξης των εκλεγομένων, ή της λήξης της θητείας τους.

Ειδικά για την τρέχουσα εκλογική διαδικασία, λόγω των διαδοχικών εκλογών, υποψήφιος/α ο/η οποίος/α δεν εξελέγη κατά την πρώτη εκλογική διαδικασία και πρόκειται να (ξανα)είναι υποψήφιος/α κατά τη δεύτερη εκλογική διαδικασία δύναται:

  • να κάνει αίτηση επανόδου στην υπηρεσία μετά την περάτωση της διαδικασίας ανακήρυξης των βουλευτών, και
  • να υποβάλει εκ νέου αίτηση παραίτησης πριν την ανακήρυξή του/της ως υποψήφιου/ας στη δεύτερη εκλογική διαδικασία, άσχετα με το αν έχει περατωθεί η διαδικασία επανόδου στην υπηρεσία.

Και στις δύο περιπτώσεις ως ημερομηνίες για την αυτοδίκαιη επάνοδο στην υπηρεσία και την αυτοδίκαιη αποδοχή της (εκ νέου) παραίτησης των εκπαιδευτικών προκειμένου να ανακηρυχτούν υποψήφιοι/ες στις Βουλευτικές Εκλογές λογίζονται οι ημερομηνίες των αντίστοιχων αιτήσεων, άσχετα από την ημερομηνία περάτωσης των αντίστοιχων διοικητικών διαδικασιών/πράξεων.

Βέβαια, προϋπόθεση για την έκδοση της δεύτερης απόφασης αποδοχής της παραίτησης και αποστολής περίληψης αυτής στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση, είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας επανόδου από την πρώτη εκλογική διαδικασία.

Εναλλακτικά, η/ο εκπαιδευτικός υποψήφια/ος βουλευτής που ήδη έχει υποβάλει αίτηση παραίτησης για συμμετοχή στις (πρώτες) εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, μπορεί να υποβάλει αίτημα επανόδου μετά την ανακήρυξη των βουλευτών που θα προκύψουν ύστερα από τη διενέργεια των (δεύτερων) βουλευτικών εκλογών της 25η Ιουνίου 2023

Δείτε την εγκύκλιο με τις αναλυτικές πληροφορίες