Ενημέρωση για τις Σχολικές Υποδομές και τις αρμοδιότητες φορέων της κεντρικής κυβέρνησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα

Ενημερωτικό έγγραφο περί του νομικού πλαισίου σχετικά με τις σχολικές υποδομές και τις αντίστοιχες αρμοδιότητες των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, απέστειλε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών (τμήμα Α’ Μελετών) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Με αφορμή τα ποικίλα και πολυάριθμα ερωτήματα τα οποία αποστέλλονται προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υ.ΠΑΙ.Θ. και τα οποία σχετίζονται με την αρμοδιότητα επισκευής, συντήρησης, ανέγερσης νέας σχολικής δομής, συστέγασης, μεταστέγασης κ.λ.π. σχολικών μονάδων, προερχόμενα από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, ενδιαφερόμενους πολίτες ή περιφερειακές υπηρεσίες του Υ.ΠΑΙ.Θ., η υπηρεσία μας έκρινε αναγκαία την αποστολή του διαβιβαζόμενου εγγράφου.

Στόχος μας είναι η ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων σχετικά με την μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία η οποία αφορά στη σχολική στέγη και στην προερχόμενη από αυτή ακίνητη περιουσία, στους όρους διαχείρισης και δέσμευσής της όπως και στις προβλεπόμενες διαδικασίες που σχετίζονται με την ασφαλή χρήση και συντήρηση αυτής.

Με αυτό το τρόπο επιτυγχάνεται η ορθή πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων και η επικέντρωση της υπηρεσία μας στη διεκπεραίωση του έργου αποκλειστικής αρμοδιότητάς της.

Σύμφωνα με το έγγραφο ο ρόλος του ΥΠΑΙΘ αναφορά με τη Σχολική Στέγη είναι επιτελικός.

Βάσει του αναριθμημένου άρθρου 12 (πρώην 15) του Π.Δ. 18/2018 ( Α’ 31), η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και ειδικότερα το τμήμα Α’ Μελετών έχει ρόλο επιτελικό ως προς την σχολική στέγη αφορά αποκλειστικά στο προσδιορισμό των χώρων των σχολικών συγκροτημάτων ως προς το είδος, τον αριθμό και το μέγεθος αυτών.

Τα ανωτέρω στοιχεία αποτυπώνονται στα κτηριολογικά προγράμματα τα οποία εκπονούνται και εγκρίνονται κατόπιν σχετικού αιτήματος του αρμόδιου δήμου συνοδευόμενου από σειρά στοιχείων σχετιζόμενων με την προς εξέταση σχολική μονάδα.

Με την Υ.Α. 33445/ΣΤ1/24-03-2009 έχουν εγκριθεί από το Υ.ΠΑΙ.Θ. δέκα Πρότυπα Κτηριολογικά Προγράμματα με τα οποία καθορίζονται τα ελάχιστα μεγέθη των κτηριακών αναγκών σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ποικίλης δυναμικότητας.

Επίσης με την εγκύκλιο 133751/ΣΤ1/29-10-2009 καθορίστηκαν τα βασικά προαπαιτούμενα στοιχεία για την εκπόνηση και έγκριση Κτηριολογικών Προγραμμάτων, με σκοπό την ανέγερση, τη προσθήκη σε υφιστάμενη δομή, τη μεταστέγαση μονάδας σε κενό σχολικό κτήριο ή σε κτήριο προς μίσθωση, όπως επίσης τη συστέγαση σχολικής μονάδας με άλλη.

Τα εγκεκριμένα Πρότυπα Κτηριολογικά Προγράμματα λειτουργούν υποστηρικτικά για τις δημοτικές αρχές προκειμένου να προβούν στη κατάλληλη επίλυση των στεγαστικών προβλημάτων των σχολικών μονάδων.

Σε περίπτωση δε κατά την οποία η δυναμικότητα της προς στέγαση σχολικής μονάδας διαφοροποιείται σημαντικά ως προς τη προβλεπόμενη δυναμικότητα των Πρότυπων Κτηριολογικών Προγραμμάτων ή πρόκειται για Ειδική Εκπαιδευτική μονάδα (π.χ. Ειδικής Αγωγής, Μουσικά, Καλλιτεχνικά και Επαγγελματικά Λύκεια), απαιτείται η εξ’ αρχής εκπόνηση Κτηριολογικού Προγράμματος από το τμήμα Α’ Μελετών.

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και ειδικότερα στο σύνδεσμο: https://www.minedu.gov.gr/ktiriologika-programmata, βρίσκονται αναρτημένες όλες οι σχετικές πληροφορίες που αφορούν στα κτηριολογικά προγράμματα που εκπονεί το τμήμα Α’ Μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.

Στο έγγραφο μπορείτε να δείτε θέματα νομοθεσίας και αρμοδιότητες Δήμων, ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., του Τ.Ε.Ε, καθώς επίσης και για θέματα στέγασης άλλων φορέων σε σχολικά κτίρια εκτός λειτουργίας.

Δείτε το έγγραφο