Εγκύκλιος για διοργάνωση ενδοσχολικών αγώνων μαθητών/τριών Γυμνασίων σχολικού έτους 2022-2023

Η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής της Γενικής Δ/νσης Σπουδών Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης του Υ.ΠΑΙ.Θ. προκηρύσσει για το σχολικό έτος 2022-2023, Ενδοσχολικούς Αγώνες Γυμνασίων:

  • Καλαθοσφαίρισης 3Χ3 (αγοριών – κοριτσιών), & Ποδοσφαίρου 5Χ5 (αγοριών – κοριτσιών), κατά το 1ο τετράμηνο του σχολικού έτους,
  • Πετοσφαίρισης 4Χ4 (μικτών ομάδων) και Χειροσφαίρισης 5Χ5 (αγοριών – κοριτσιών) κατά το 2ο τετράμηνο του σχολικού έτους.

Οι Ενδοσχολικοί αγώνες αποτελούν απαραίτητη διαδικασία εντός της μαθητικής κοινότητας δεδομένου ότι ενθαρρύνεται η συμμετοχή, ο αυτοκαθορισμός και η συνεργασία των μαθητών/τριών.

Βασική επιδίωξη των σχολικών αγώνων και δράσεων στα Γυμνάσια της χώρας είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα συμμετάσχουν, να αποκομίζουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία ευρύτερης παιδείας που ο αθλητισμός δύναται να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του υγιούς συναγωνισμού.

Στους αγώνες συμμετέχουν μαθητές/τριες και των τριών (3) τάξεων των Γυμνασίων της Χώρας με κεντρικό σύνθημα «AΘΛΗΣΗ κάθε μέρα – ΥΓΕΙΑ μια ΖΩΗ».

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου που έχουν ενεργό και έγκυρο Α.Δ.Υ.Μ. και φοιτούν κανονικά στο σχολείο.

Ο προγραμματισμός των εσωτερικών πρωταθλημάτων και αγώνων γίνεται από τους καθηγητές/τριες Φυσικής Αγωγής του σχολείου σε συνεργασία με τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου και τον Σύλλογο Διδασκόντων. Οι αγώνες διεξάγονται εντός του ωρολογίου προγράμματος (με προσαρμογή – τροποποίηση αυτού όπου απαιτείται) και στις αθλητικές εγκαταστάσεις των σχολείων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα περιορισμένα χρονικά όρια, την ιδιαιτερότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων της χώρας, κάθε σχολικό τμήμα θα αναδείξει την αντιπροσωπευτική ομάδα ανά άθλημα προκειμένου να συμμετάσχει στους Ενδοσχολικούς Αγώνες.

Είναι στη διακριτική ευχέρεια του/της Καθηγητή/τριας Φυσικής Αγωγής του σχολείου να ορίσει το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων πρωταθλήματος (π.χ. σχολείο με 12 τμήματα μπορεί να διεξάγει τους αγώνες με ομίλους των τεσσάρων, των τριών, των έξι κ.τ.λ. ή με κλήρωση).

Συνιστάται να αποφεύγεται το σύστημα με knock out αγώνες.

Στους ενδοσχολικούς αγώνες, χρέη διαιτητών – κριτών – γραμματείας μπορούν να αναλαμβάνουν οι μαθητές/τριες. Από κάθε τμήμα προτείνονται εκείνοι/ες που μπορούν να ανταποκριθούν στα παραπάνω καθήκοντα.

Περισσότερες πληροφορίες στη σχετική εγκύκλιο