Πανελλήνιοι Μαθητικοί Διαγωνισμοί Φυσικής Γυμνασίου Λυκείου «Αριστοτέλης» 2024

Σας ενημερώνουμε σχετικά με τους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς Φυσικής Γυμνασίου – Λυκείου «Αριστοτέλης»2024, και Επιλογή των Ελλήνων Μαθητών/τριών για τη Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2024, για το σχολικό έτος 2023-2024.

Ημερομηνίες:

  • Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γυμνασίου “Αριστοτέλης” 2024 για τους/τις μαθητές/τριες των Α΄, Β΄, Γ΄ τάξεων των Γυμνασίων θα διενεργηθεί ενδοσχολικά σε όλη τη χώρα και τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 (12:00 – 14:00)
  • Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Λυκείου “Αριστοτέλης” 2024 για τους/τις μαθητές/τριες της Α΄και Β΄ τάξης των Λυκείων, Γενικών και Επαγγελματικών, θα διενεργηθεί ενδοσχολικά σε όλη τη χώρα και τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 (12:00 – 14:00)
  • Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γ’ Λυκείου “Αριστοτέλης” 2024 (α΄ φάση) θα διενεργηθεί ενδοσχολικά σε όλη τη χώρα και τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 (11:00 – 14:00) στις 8 Δεκεμβρίου 2023, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11.00 έως 14.00. Αντιστοίχως, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής παρατείνεται μέχρι την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023. Δείτε το έγγραφο με την αλλαγή
  • Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γ’ Λυκείου “Αριστοτέλης” 2024 (β΄ φάση) για τους/τις μαθητές/τριες που θα πρωτεύσουν στην α’ φάση, θα διενεργηθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024 (09:30 – 15:30), για την επιλογή των πέντε μαθητών/τριών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην 54η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2024.

Τους διαγωνισμούς διοργανώνουν από κοινού το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών / Τμήμα Φυσικής και η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση (ΕΕΦΕΕ).

Οι Διαγωνισμοί αυτοί γίνονται, για μια ακόμη χρονιά, για την ενίσχυση της γνώσης και της κατανόησης της Φυσικής από τους/τις μαθητές/τριες σε όλη τη χώρα, με απόλυτο σεβασμό στην επιστημονική και ακαδημαϊκή δεοντολογία, στην αντικειμενικότητα, στην αξιοπιστία, στη συνέπεια και στον εθελοντισμό, χωρίς αναφορές ή εκδηλώσεις με οικονομικές ή εμπορικές παραμέτρους.

Αναλυτικά για Γυμνάσια και Α’, Β’ Λυκείου:

Ο Πανελλήνιος μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Λυκείου “Αριστοτέλης” 2024 για την Α’ και Β΄ Λυκείου (Γενικού και Επαγγελματικού) καθώς και ο Πανελλήνιος μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γυμνασίου “Αριστοτέλης” 2024 και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου θα διενεργηθούν στις 8 Μαρτίου 2024, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00 (για το Γυμνάσιο και Α’, Β’ Λυκείου).

Στόχος είναι να μην επιβαρύνεται η διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων αλλά αντίθετα να εμπλουτίζεται και να διευρύνεται με τρόπο δημιουργικό, σύμφωνα πάντα με τους στόχους που τίθενται στο Πρόγραμμα Σπουδών.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μαθητές/τριες θα υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο σχολείο τους, μέχρι την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024.

Ο διαγωνισμός θα έχει διάρκεια δυο (02) ώρες (12:00-14:00) και θα διενεργηθεί ενδοσχολικά στα Γυμνάσια και Λύκεια που θα δηλώσουν συμμετοχή.

Η εξεταστέα ύλη για την Α΄ Λυκείου θα είναι η διδακτέα ύλη Φυσικής Γενικού Λυκείου της τάξης αυτής, η οποία – κατά προσέγγιση – προβλέπεται με βάση τα Προγράμματα Σπουδών ή τροποποιήσεις τους έως την εβδομάδα του Διαγωνισμού, σε συνδυασμό με την ύλη του Γυμνασίου.

Η εξεταστέα ύλη για τη Β΄ Λυκείου θα είναι η διδακτέα ύλη της Φυσικής Γενικού Λυκείου των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών της τάξης αυτής, η οποία – κατά προσέγγιση – προβλέπεται με βάση τα Προγράμματα Σπουδών ή τροποποιήσεις τους έως την εβδομάδα του Διαγωνισμού, σε συνδυασμό με την ύλη της Α΄ τάξης του Λυκείου

Η εξεταστέα ύλη για την κάθε τάξη του Γυμνασίου θα είναι η διδακτέα ύλη της κάθε τάξης, η οποία – κατά προσέγγιση – προβλέπεται με βάση τα Προγράμματα Σπουδών ή τροποποιήσεις τους έως την εβδομάδα του Διαγωνισμού.

Αναλυτικά για Γ’ Λυκείου:

Ειδικά για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου ο Διαγωνισμός Φυσικής Γ’ Λυκείου “Αριστοτέλης” 2024,προκειμένου να υπάρξει ο χρόνος για την καλύτερη προετοιμασία της Ολυμπιακής Ομάδας, θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις:

  • Η πρώτη φάση θα διεξαχθεί την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, 11:00-14:00, στις 8 Δεκεμβρίου 2023, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11.00 έως 14.00 ενδοσχολικά, στα Λύκεια που θα δηλώσουν συμμετοχή.
  • Η δεύτερη φάση και η επιλογή των πέντε μαθητών/τριών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2024 θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των πρωτευσάντων/σών στην α΄φάση μαθητών/τριών της Γ’ Λυκείου την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024, 09:30-15:30, στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο ακριβής αριθμός των συμμετεχόντων/χουσών μαθητών/τριών και η διαδικασία επιλογής θα γνωστοποιηθούν έγκαιρα στους ενδιαφερόμενους.

Η εξεταστέα ύλη για τη Γ΄ Λυκείου στην πρώτη φάση θα είναι η προβλεπόμενη διδακτέα ύλη της Φυσικής Γενικού Λυκείου της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών της τάξης αυτής η οποία –κατά προσέγγιση– προβλέπεται με βάση τα Προγράμματα Σπουδών ή τροποποιήσεις τους έως την εβδομάδα του Διαγωνισμού, σε συνδυασμό με την ύλη των προηγούμενων τάξεων του Λυκείου. Αν στα θέματα απαιτούνται μη διδαχθείσες ή μη διδακτέες έννοιες, αυτές θα περιγράφονται στο έντυπο των θεμάτων.

Η εξεταστέα ύλη στη δεύτερη φάση θα είναι η διδακτέα ύλη Φυσικής για την Α’ Γενικού Λυκείου, Φυσικής Γενικής Παιδείας και Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών για τη Β΄ Γενικού Λυκείου και της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών για τη Γ΄ Γενικού Λυκείου και τα θέματα θα είναι μεγαλύτερης δυσκολίας από εκείνα της πρώτης φάσης.

Οι πέντε πρώτοι/ες μαθητές/τριες της δεύτερης φάσης (με την προϋπόθεση ότι θα είναι διαθέσιμοι για τη φάση της προετοιμασίας, όπως αυτή περιγράφεται ακολούθως) θα συγκροτήσουν την εθνική ομάδα (αυτοί ή – κατά σειρά- οι επιλαχόντες/ούσες), η οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2024.

Και στις δύο φάσεις του Πανελλήνιου διαγωνισμού Φυσικής Λυκείου “Αριστοτέλης” 2024 οι μαθητές/τριες θα διαγωνιστούν – όπως και στο παρελθόν –  τόσο σε θεωρητικά θέματα όσο και σε πειραματικό πρόβλημα με επεξεργασία πραγματικών πειραματικών δεδομένων. Στη β’ φάση του Διαγωνισμού «Αριστοτέλης» 2024 για τη Γ’ Λυκείου θα δοθούν και φέτος πειραματικές διατάξεις / όργανα μέτρησης ώστε οι μαθητές/τριες να διαγωνιστούν και στη σύνθεση / εκτέλεση πραγματικού πειράματος με λήψη μετρήσεων, αλλά και με επεξεργασία των πραγματικών πειραματικών δεδομένων.

Σε όλους τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Φυσικής Λυκείου καταβάλλεται προσπάθεια προσέγγισης (στο πλαίσιο της σχολικής ύλης) των θεμάτων των Διεθνών Ολυμπιάδων Φυσικής αλλά και επιχειρείται η δοκιμαστική εφαρμογή τέτοιων θεμάτων σε εξεταστικό περιβάλλον από τους/τις Έλληνες/Ελληνίδες μαθητές/τριες.

Οι πέντε μαθητές/τριες που θα επιλεγούν μετά τη δεύτερη φάση για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2024, θα προετοιμαστούν με υλικό μελέτης και ανατροφοδότηση που, σταδιακά θα τους παρέχεται εξ αποστάσεως.

Μετά τη λήξη των Πανελληνίων εξετάσεων και πριν την αναχώρηση της Ομάδας για την Ολυμπιάδα Φυσικής θα παρακολουθήσουν μαθήματα προετοιμασίας (θεωρητικού και πειραματικού περιεχομένου) με εντατικό ρυθμό στα Εργαστήρια του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την προετοιμασία των μαθητών/τριών αναλαμβάνουν και πραγματοποιούν εθελοντικά – χωρίς οποιαδήποτε αμοιβή – καθηγητές/τριες, διδάκτορες και υποψήφιοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και έμπειροι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η πλήρης και αδιάλειπτη συμμετοχή των υποψηφίων μαθητών/τριών στην προετοιμασία αυτή, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιακή Ομάδα.


Συνιστάται στους/στις μαθητές/τριες κατά τη διάρκεια των Διαγωνισμών να έχουν μαζί τους υπολογιστή τσέπης, αλλά όχι κινητό τηλέφωνο του οποίου η κατοχή και χρήση απαγορεύεται σε όλη τη διάρκειά τους.

Ενδεικτικά θέματα προηγούμενων ετών για κάθε τάξη Γυμνασίου και Λυκείου, αντιπροσωπευτικά της φιλοσοφίας των θεμάτων των Διαγωνισμών και των Ολυμπιάδων είναι αναρτημένα με τις λύσεις τους στον διαδικτυακό τόπο www.eefee.gr (σε διασύνδεση με τον http://micro-kosmos.uoa.gr). Η μελέτη τους μπορεί να αποτελέσει μια προπαρασκευαστική φάση των Διαγωνισμών, ώστε να δοθεί έναυσμα ενδιαφέροντος και τρόπος μελέτης και προετοιμασίας στους/στις μαθητές/τριες.

Όλοι οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες θα λάβουν Επαίνους Συμμετοχής και οι διακριθέντες/εισες μαθητές/τριες θα λάβουν Αριστεία, Βραβεία και Εύφημες Μνείες.

Η μετακίνηση των μαθητών/τριών θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο, καθώς επίσης και η συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι εθελοντική και χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

Η έγκριση του ανωτέρω μαθητικού Διαγωνισμού θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.: http://edu-gate.minedu.gov.gr

Αναλυτικές πληροφορίες για τη συμμετοχή στους Διαγωνισμούς στο σχετικό έγγραφο

Ενημέρωση 24/11/2023: Σας ενημερώνουμε ότι για την καλύτερη προετοιμασία και ενημέρωση καθηγητών και μαθητών, τροποποιείται η ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης φάσης του ενδοσχολικού Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φυσικής “Αριστοτέλης” 2024 για τους/τις μαθητές/τριες της Γ’ Λυκείου από την 1η Δεκεμβρίου 2023 στις 8 Δεκεμβρίου 2023, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11.00 έως 14.00. Αντιστοίχως, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής παρατείνεται μέχρι την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023.

Το σχετικό έγγραφο