Ενημερωτική εγκύκλιος σχετικά με τις εξετάσεις με την Τράπεζα Θεμάτων και την έκδοση αποτελεσμάτων

Ενημερωτική εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σήμερα 29 Μαΐου 2023, στην ιστοσελίδα της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας.

Συγκεκριμένα:

Μετά από το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, σας ενημερώνουμε ότι για τα Γενικά Λύκεια και Λύκεια Ε.Α.Ε. στα οποία δεν πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 29 Μαΐου 2023, οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, οι Δ/ντές/ντριές τους να προβούν σε αναμόρφωση του προγράμματος εξετάσεων εντός των ημερομηνιών που προβλέπονται στη με αρ. πρωτ. Φ1/41613/Δ2/07-04-2023 εγκύκλιο που αφορά στον προγραμματισμό των εξετάσεων των Γενικών Λυκείων και των Λυκείων Ε.Α.Ε. για το σχολικό έτος 2022 – 2023.

Αντίστοιχα, στα ΕΠΑ.Λ., Π.ΕΠΑ.Λ. και Λύκεια των ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ που δεν πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 29 Μαΐου 2023, οι προαγωγικές εξετάσεις, οι Δ/ντές/ντριές τους να προβούν σε αναμόρφωση του προγράμματος εξετάσεων εντός των ημερομηνιών που προβλέπονται στις με αρ. πρωτ. Φ13α/41979/Δ4/10-04-2023 και 44885/Δ3/19-04-2023 εγκυκλίους των ΕΠΑ.Λ., Π.ΕΠΑ.Λ. και Λυκείων των ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.

Ειδικά για τις περιπτώσεις των ΕΠΑ.Λ. στα οποία δεν πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 29 Μαΐου 2023, οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ τάξης Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., οι Δ/ντές/ντριές τους να ολοκληρώσουν την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 τόσο τις ανωτέρω εξετάσεις όσο και τις εξετάσεις των μαθητών/τριών της ίδιας τάξης που απουσίαζαν δικαιολογημένα. Την ίδια ημέρα, Τρίτη 30 Μαΐου 2023, θα πρέπει να εκδοθούν και τα αποτελέσματα των απολυτηρίων και πτυχιακών εξετάσεων.

Δείτε την εγκύκλιο


Δείτε ακόμη, την κοινή ανακοίνωση υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σήμερα 29 Μαΐου 2023, στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών Λυκείου.

Εισαγωγικά:
  • Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών Λυκείου αντιμετωπίστηκε άμεσα, χάρη στις ενέργειες των υπουργείων, σε περισσότερα από 9 στα 10 σχολεία.
  • Δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα για τους μαθητές που δεν ολοκλήρωσαν σήμερα τις εξετάσεις τους: Θα εξεταστούν αύριο κανονικά.
  • Η υπόθεση αφορά αποκλειστικά τις εσωτερικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Λυκείων. Δεν συνδέεται κατά κανένα τρόπο με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις – που έχουν διακριτό σύστημα μετάδοσης θεμάτων.
Αναλυτικά:

Το πρόβλημα:

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων (https://trapeza.iep.edu.gr/) την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS).

Με απλά λόγια, έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του.

Αντιμετώπιση:

Με κοινές ενέργειες του ΙΕΠ και του ΕΔΥΤΕ η επίθεση απομονώθηκε στις 9:20 και επανήλθε η εγχώρια συνδεσιμότητα και η πρόσβαση των χρηστών. Οι κακόβουλες επιθέσεις επέμειναν και συνεχίστηκαν και μετά τις 9.20, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Σημαντική σημείωση:

Το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα στις εξετάσεις του Λυκείου είναι διαφορετικό από αυτό των Πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο ΔΕΝ μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου τύπου κακόβουλες μαζικές επισκέψεις.

Μαθητές Γ’ Λυκείου:

Σε κάποια σχολεία που δεν πήραν έγκαιρα τα θέματα οι εξεταζόμενοι αποχώρησαν από τα εξεταστικά κέντρα, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους σήμερα.

Έτσι:

  • Για τους μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν στο συγκεκριμένο μάθημα εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, δηλαδή ως τις 15 Ιουνίου.
  • Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Γενικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματα θα βγουν μεθαύριο Τετάρτη, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στη σχετική εγκύκλιο.
  • Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα (αφορά λίγες εκατοντάδες άτομα), επίσης θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματά θα βγουν το βράδυ της ίδιας μέρας.