Επιμόρφωση των Διαχειριστών του τεστ για την έρευνα ICILS 2023 στα επιλεγμένα Γυμνάσια

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) έχει αναλάβει την ευθύνη διεξαγωγής της Διεθνούς Μελέτης για τον Εγγραμματισμό στην Πληροφορική και τους Υπολογιστές – ICILS 2023, που πραγματοποιείται ανά πέντε περίπου χρόνια υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης για την Αξιολόγηση της Εκπαιδευτικής Επίδοσης (ΙΕΑ – International Association for the Evaluation of Educational Achievement). Η έρευνα ICILS 2023 διεξάγεται σε 30 περίπου χώρες και διερευνά τρόπους με τους οποίους οι μαθητές και οι μαθήτριες αναπτύσσουν τον Εγγραμματισμό στην Πληροφορική και τους Υπολογιστές (CIL), ώστε να υποστηρίξει την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής.

Η Κύρια Έρευνα (Main Study) της έρευνας ICILS 2023 στη χώρα μας, θα πραγματοποιηθεί στα σχολεία κατά το διάστημα από 24 Απριλίου έως 19 Μαΐου, 2023 και θα συμμετάσχουν 186 δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια. Σε κάθε ένα από τα σχολεία θα πάρει μέρος τουλάχιστον ένα τμήμα της Β’ Γυμνασίου, σύμφωνα με τις υπ’ αριθμ. 158569/Δ2/21-12-2022 και 12350/Δ2 /02-02-2023 εγκυκλίου του ΥΠΑΙΘ.

Τα σχολεία έχουν επιλεγεί με τυχαία δειγματοληψία. Η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στην έρευνα είναι υποχρεωτική.

Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η επιμόρφωση των Διαχειριστών του τεστ, που έχουν την ευθύνη για τη διεξαγωγή του στο σχολείο. Οι Διαχειριστές είναι εκπαιδευτικοί του σχολείου που ορίζονται από την σχολική μονάδα (ένας ή περισσότεροι ανάλογα με τον αριθμό των συνεδριών που θα διεξαχθούν για να καλύψουν τον αριθμό των μαθητών/τριών του επιλεγμένου τμήματος της Β’ Γυμνασίου).

Η ως άνω επιμόρφωση είναι υποχρεωτική ώστε να ενημερωθούν λεπτομερώς για τις διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν στο σχολείο, προκειμένου η διεξαγωγή της έρευνας να είναι έγκυρη και αξιόπιστη σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές των φορέων που είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της έρευνας.

Για το λόγο αυτό, απαιτείται η χορήγηση επιμορφωτικής άδειας μίας ημέρας στους Διαχειριστές των σχολείων του δείγματος.

Το επιμορφωτικό σεμινάριο οργανώνεται από την ομάδα ICILS του ΙΕΠ και θα υλοποιηθεί εξ αποστάσεως, την Τετάρτη 5 Απριλίου και την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, προκειμένου οι Διαχειριστές να επιλέξουν ένα από τα δύο σεμινάρια, ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους.

Για την ώρα του σεμιναρίου και οδηγίες θα σταλεί στα σχολεία ενημερωτικό μήνυμα από το ΙΕΠ.

Δείτε το έγγραφο του ΥΠΑΙΘ

Δείτε το έγγραφο του ΙΕΠ για τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών