Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία» για μαθητές και μαθήτριες το σχολικό έτος 2023-2024

Σας ενημερώνουμε ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή εβδομάδα στα Σχολεία», για το σχολικό έτος 2023-2024 θα υλοποιηθεί από τις 22 έως τις 26 Απριλίου 2024. Η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα Σχολεία, έχει ως βασικό σκοπό να προσεγγίσει και να συμπεριλάβει όλους όσοι εμπλέκονται με την αγωγή και την εκπαίδευση, να εμπνεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους/τις μαθητές/τριες στη διαμόρφωση συμπεριφορών και δεξιοτήτων, οι οποίες εκπορεύονται από το πνεύμα του Ολυμπισμού. Απευθύνεται σε σχολικές μονάδες της χώρας και συγκεκριμένα σε τρείς ηλικιακές κατηγορίες μαθητών/τριών: 6-8 ετών (Δημοτικό), 9-12 ετών (Δημοτικό), 13-15 ετών (Γυμνάσιο).

Οι βασικοί άξονες ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των μαθητών/τριών είναι:

  • Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες
  • Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες
  • Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004
  • Ολυμπιακά Ιδεώδη – ηθικά ζητήματα

Με βάση τις παραπάνω θεματικές ενότητες το βασικό σύνθημα της Ολυμπιακής Εβδομάδας για το σχολικό έτος 2023-2024 είναι: «Η Ολυμπιακή Εβδομάδα στο δρόμο για το Παρίσι 2024».

Το πρόγραμμα «Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία» θα υλοποιηθεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην υπό στοιχεία 140963/Δ5/08-12-2023 έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. «Χρονική επέκταση έγκρισης υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος “Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή εβδομάδα στα Σχολεία”, για το σχολικό έτος 2023-2024» και περιλαμβάνει:

Α) Διαδικτυακές συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας zoom:

  1. Ζωντανή σύνδεση με το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης.
  2. Ζωντανή σύνδεση με την Αρχαία Ολυμπία.
  3. Ζωντανή σύνδεση με το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας.
  4. Ζωντανή σύνδεση με το Ολυμπιακό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.
  5. Διαδικτυακές συζητήσεις με Ολυμπιονίκες και διακριθέντες αθλητές.
  6. Ολυμπιακές αξίες – Αθλητική ακεραιότητα.
  7. Παρίσι 2024 – Καινοτομίες, μνημεία/πολιτισμός και νέα αθλήματα.
  8. Ζωντανή σύνδεση με το βιωματικό Εργαστήρι Ζωγραφικής.

Β) Αθλητικές – κινητικές δραστηριότητες:

Στο πλαίσιο της 4ης Ολυμπιακής Εβδομάδας στα Σχολεία, καλούνται οι σχολικές μονάδες, την τελευταία ημέρα του προγράμματος, να προβούν στην οργάνωση και υλοποίηση αθλητικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, που υλοποιούνται σε ένα δημιουργικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, με σύνθημα: «Η Ολυμπιακή Εβδομάδα στο δρόμο για το Παρίσι 2024».

Γ) Δημιουργικές Καλλιτεχνικές Εργασίες Έκφρασης:

Σκοπός είναι, μέσω της καλλιτεχνικής – εκπαιδευτικής ενασχόλησης, να εμπνευστούν και να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές στη διαμόρφωση συμπεριφορών, δεξιοτήτων και αξιών, οι οποίες εκπορεύονται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την Ολυμπιακή παράδοση.

Το αναλυτικό πρόγραμμα και οι οδηγίες υλοποίησης της Ολυμπιακής Εβδομάδας θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας hoa.org.gr, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024.

Τα σχολεία μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, μέχρι την Τετάρτη 17 Απριλίου και ώρα 15:00, στην ιστοσελίδα της ΕΘΝΟΑ hoa.org.gr ακολουθώντας τις οδηγίες.

Στη δήλωση θα αναφέρεται το σχολείο, η βαθμίδα εκπαίδευσης, το ονοματεπώνυμο του υπευθύνου εκπαιδευτικού για επικοινωνία, το τηλέφωνο, η ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολείου και ο αριθμός των μαθητών/τριών.

Δείτε το έγγραφο