Μηνύματα Υπουργού και Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εορτή των Τριών Ιεραρχών

Μήνυμα Υπουργού:

Αγαπητοί μας μαθητές, αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Στις 30 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη τριών Αγίων, προστατών των μαθητών και των γραμμάτων: του Βασιλείου του Μέγα, του Γρηγορίου Ναζιανζηνού του Θεολόγου και του Ιωάννη του Χρυσοστόμου.

Η γιορτή αυτή συνδέθηκε με την εκπαίδευση, καθώς οι Τρεις Ιεράρχες διέδωσαν, όχι μόνο το Χριστιανισμό, αλλά και την αγάπη για την επιστήμη, τα γράμματα, την ορθή σκέψη και τη φιλομάθεια. Εξήραν τη μάθηση, το έργο και το ρόλο του δασκάλου, την αξία των γραμμάτων και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, παρότρυναν τους νέους να αναζητήσουν την αλήθεια και να βλέπουν με κριτική ματιά τα δεδομένα της εποχής.

Το δίδαγμά τους, μία αυθεντική έκφραση Παιδείας, παραμένει πάντοτε επίκαιρο και το φως της σοφίας τους διαπερνά τους αιώνες, ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της ανθρώπινης φύσης και αγγίζοντας τη διαχρονικότητα.

Αγαπητά μας παιδιά, εύχομαι να αγαπάτε τη γνώση και να την επιδιώκετε για όλη σας τη ζωή.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!

Μήνυμα Υφυπουργού:

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών, γιορτή των Γραμμάτων και της Παιδείας, μας δίνει την ευκαιρία και τη χαρά να τιμήσουμε την ιερή μνήμη τους και την ανεκτίμητη συμβολή τους στην παιδεία και τον πολιτισμό μας.

Στις 30 Ιανουαρίου τιμάται ο Βασίλειος ο Μέγας «ο ένδοξος νους», ο Γρηγόριος ο Θεολόγος «η θεία φωνή» και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος «ο παγκόσμιος λαμπτήρ», η ιεραποστολική τους δράση, η ευρυμάθειά τους, η οικουμενικότητα που πηγάζει από τη ζωή και τα έργα τους.

Οι Τρεις Πεφωτισμένοι Ιεράρχες αποστέλλουν ένα πλήθος μηνυμάτων στον άνθρωπο κάθε εποχής, στην εκπαιδευτική κοινότητά μας, στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Οι Τρεις Οικουμενικοί Διδάσκαλοι έθεσαν τις βάσεις για μία ολιστική μορφή Παιδείας, η οποία δεν μένει μόνο στις γνώσεις αλλά προάγει την καλλιέργεια της προσωπικότητας του ανθρώπου.

Πέρασαν δεκαεφτά, περίπου, αιώνες στην ιστορία της ανθρωπότητας για να φτάσει η σύγχρονη παιδαγωγική επιστήμη να προσεγγίσει τις βασικές βιωματικές αρχές πάνω στις οποίες θεμελίωσαν τα παιδαγωγικά τους αξιώματα.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

το σύγχρονο ελληνικό σχολείο, μέσα από την ποιοτική αναβάθμισή του και τη νέα φιλοσοφία του, μέσα από την εποικοδομητική μελέτη των παιδαγωγικών αρχών και των παγκόσμιων πρακτικών, σας προτρέπει να δώσετε στους μαθητές σας σπουδαία εφόδια και δεξιότητες ζωής, μέσα και από τα διδάγματα και τις πράξεις των πανεπιστημόνων Τριών Ιεραρχών.

Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές, πάνω στις στερεές βάσεις του παραδείγματος των Τριών Ιεραρχών, οι εκπαιδευτικοί σας σάς προετοιμάζουν να οικοδομήσετε το μέλλον σας, να χαράξετε την πορεία σας, να αναζητήσετε τα βήματα, που θα σας οδηγήσουν στους στόχους και στις επιθυμίες σας, στην αλήθεια και την πίστη στον εαυτό σας και στην αξία.