Δράσεις του Χαμόγελου του Παιδιού με το Υ.ΠΑΙ.Θ στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας που έχει συνάψει με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού (6 Μαρτίου) σχεδιάζει και θα υλοποιήσει Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με στόχο την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση του φαινομένου στα σχολεία με την αρωγή του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Μαθητικού Δικτύου You Smile, που έχει δημιουργήσει ο Οργανισμός.

Οι δράσεις αυτές είναι μέρος της καμπάνιας #milatora η οποία αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Γίνομαι εθελοντής – Υπερασπίζομαι τα Δικαιώματά μου» του Οργανισμού και του You Smile, εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι Δράσεις που θα υλοποιηθούν είναι:

Εκδήλωση με τη συνδιοργάνωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στην οποία καλούνται οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συμμετέχουν μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριές τους τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023 και ώρα 11:00π.μ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιασθούν, μεταξύ άλλων:

Συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Δηλώσεις μαθητών και μαθητριών, που συμμετέχουν στην καμπάνια πανελλαδικά #milatora.

Παρουσίαση των έργων που δημιούργησαν μαθητές και μαθήτριες από σχολεία πανελλαδικά, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στην καμπάνια #milatora.

Παρουσίαση των προτάσεων για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση του φαινομένου από την Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Μαθητικού Δικτύου You Smile.

Παρουσίαση του video που θα ετοιμάσουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Μαθητικού Δικτύου YouSmile με θέμα Bulling.

Καλούνται οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ενημερώσουν και να προτρέψουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να στείλουν το μήνυμά τους ενάντια στο φαινόμενο (ζωγραφική, video, φωτογραφίες).

Η προθεσμία για την υποβολή των έργων είναι μέχρι και την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023, ώστε να προβληθούν στην παραπάνω εκδήλωση κι εναλλακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023. Η δήλωση συμμετοχής γίνεται μέσω ηλεκτρονικής φόρμας (δείτε το έγγραφο στο τέλος του άρθρου).

Τα έργα των μαθητών και μαθητριών θα προβληθούν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Πανελλήνιο Σχολικό και τα ψηφιακά μέσα του Υπουργείου.

Προτείνεται επίσης στους εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συμμετέχουν σε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης ενάντια στη σχολική βία και τον εκφοβισμό. Οι παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν πανελλαδικά από την εξειδικευμένη ομάδα ψυχολόγων του Οργανισμού και τη συνεννόηση καθώς και τα τεχνικά θέματα, μεμονωμένα με κάθε σχολείο αναλαμβάνει «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Επισημαίνεται ότι οι παρεμβάσεις είναι ένα σταθερό πρόγραμμα και τα σχολεία μπορούν να τις πραγματοποιήσουν και καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Δείτε το έγγραφο με τις αναλυτικές πληροφορίες