Εξ αποστάσεως πρόγραμμα «Η χρήση του Portfolio στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση», για εκπαιδευτικούς ΠΕ07

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen (Σύμφωνο Συνεργασίας, 2017) απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην πρώτη επιμορφωτική περίοδο του εξ αποστάσεως προγράμματος με τίτλο «Η χρήση του Portfolio στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Στο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα καλούνται να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί Γερμανικής Γλώσσας ΠΕ07, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, που διδάσκουν σε σχολεία των αντίστοιχων βαθμίδων και μονάδων κατά το τρέχον σχολικό έτος 2022-2023.

Αντικείμενο της επιμόρφωσης

Οι συμμετέχοντες/-ουσες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις διάφορες δυνατότητες που προσφέρει η δημιουργία και η αξιοποίηση της μεθόδου portfolio και να αναγνωρίσουν την προστιθέμενη αξία τους στο μάθημα της Γερμανικής ως ξένης γλώσσας. Οι συμμετέχοντες/-ουσες εκπαιδευτικοί θα είναι σε θέση μετά την ολοκλήρωση του επιμορφωτικού προγράμματος:

  • να σχεδιάζουν τη διδασκαλία τους σύμφωνα με συγκεκριμένους διδακτικούς στόχους και μέσα από τη συνεργασία τους με συναδέλφους και με ομάδες μαθητών/-τριών να είναι σε θέση να δημιουργούν ένα ανοικτό και ευέλικτο μαθησιακό περιβάλλον,
  • να δομούν τη διδασκαλία τους και να διαμορφώνουν το περιεχόμενό της και τις αντίστοιχες δραστηριότητες, σύμφωνα με τη διδακτική εμπειρία τους και να το προσαρμόζουν στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών/-τριών τους,
  • να επιλέγουν και να αξιοποιούν, σε συνεργασία με τους άλλους/-ες συμμετέχοντες/- ουσες, εναλλακτικές τεχνικές και μορφές διδασκαλίας, να τις αναστοχάζονται και να τις αξιολογούν.

Στο πλαίσιο αυτού του επιμορφωτικού προγράμματος οι συμμετέχοντες/-ουσες εκπαιδευτικοί:

  • επεξεργάζονται, αναλύουν και σχολιάζουν ποικίλες εργασίες, βίντεο, σενάρια διδασκαλίας και μάθησης, φύλλα αξιολόγησης με τη βοήθεια παραδειγμάτων και διδακτικών προτάσεων τόσο κατά τη διάρκεια του σύγχρονου όσο και του ασύγχρονου μέρους,
  • δημιουργούν σε συνεργασία με άλλους/-ες συμμετέχοντες/-ουσες υλικό, το οποίο παρουσιάζουν και συζητούν στην ομάδα έχοντας ως αφετηρία τις διδακτικές τους εμπειρίες, το σχολικό περιβάλλον καθώς και τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των μαθητών/τριών τους,
  • επαναπροσδιορίζουν μέσα από την εφαρμογή του portfolio τον ρόλο του εκπαιδευτικού στο πλαίσιο ενός μαθητοκεντρικού περιβάλλοντος μάθησης.
Διάρκεια επιμόρφωσης

Το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα θα έχει συνολική διάρκεια 32 ώρες και θα υλοποιηθεί με την εφαρμογή τεχνικών μικτής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η διάρκεια του σύγχρονου μέρους θα είναι 8 ώρες και θα πραγματοποιηθεί σε 4 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις. Η διάρκεια του ασύγχρονου μέρους θα είναι 24 ώρες.

Ομάδα-στόχος

Στο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα καλούνται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής καθηγητές/-τριες Γερμανικής Γλώσσας (ΠΕ07), Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, που διδάσκουν σε σχολεία των αντίστοιχων βαθμίδων και μονάδων κατά το τρέχον σχολικό έτος 2022-2023. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων/-ουσών καθηγητών/-τριών Γερμανικής Γλώσσας είναι τριάντα (30).

Κριτήρια επιλογής
  • Πτυχίο ΑΕΙ (ΠΕ07) Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
  • Διδακτική Προϋπηρεσία: 5 χρόνια (Πρωτοβάθμια ή/και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση). Απαραίτητη η επισύναψη βεβαίωσης προϋπηρεσίας και συνολικής υπηρεσίας, που μπορεί να εκδοθεί είτε από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας (μέσω myschool) είτε από την Α/θμια ή Β/θμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
  • Το επιμορφωτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, που διδάσκουν το τρέχον σχολικό έτος 2022-2023 στις αντίστοιχες σχολικές βαθμίδες και μονάδες.

Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων υπερβεί τις 30, θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονική κλήρωση, παρουσία δικηγόρου, και οι επιλεγέντες/-είσες εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν με μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που θα έχουν δηλώσει στην υποβολή της αίτησής τους.

Μεθοδολογία και οργάνωση υλοποίησης της επιμόρφωσης

Η εξ αποστάσεως επιμόρφωση θα υλοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams (σύγχρονο μέρος) και της πλατφόρμας Μoodle (ασύγχρονο μέρος) του Goethe-Institut Athen.

Για τη συμμετοχή των επιμορφούμενων απαιτείται πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή προκειμένου να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα την εξ αποστάσεως επιμόρφωση (σύγχρονη και ασύγχρονη). Απαραίτητος εξοπλισμός είναι ο κάτωθι:

  • Desktop H/Y ή Laptop (δεν συνιστάται κινητό ή tablet) – Windows 8.1 ή νεότερα
  • Εξωτερικό μικρόφωνο και ηχεία ή ακουστικά με μικρόφωνο ή ενσωματωμένο μικρόφωνο και ηχεία στο Laptop και κάμερα.
  • Σταθερή ενσύρματη σύνδεση του Η/Υ στο router για τη μέγιστη ταχύτητα σύνδεσης.
  • Εγκαταστημένες στον H/Y τις τελευταίες εκδόσεις των φυλλομετρητών (browsers) – Google Chrome ή Microsoft Edge.
  • Εγκαταστημένη στον Η/Υ της κατάλληλης έκδοσης του Microsoft Teams (συνιστάται).
Προϋποθέσεις επιτυχούς παρακολούθησης και χορήγηση βεβαίωσης

Οι ώρες της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα πραγματοποιούνται σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες εκτός σχολικού ωραρίου. Η επιτυχής παρακολούθηση της σύγχρονης εξ αποστάσεως επιμόρφωσης βασίζεται στη συμμετοχή των επιμορφούμενων και στις τέσσερις (4) δίωρες συνεδρίες. Η επιτυχής παρακολούθηση της ασύγχρονης εξ αποστάσεως επιμόρφωσης βασίζεται στην ολοκλήρωση του 80% των συνολικών δραστηριοτήτων του προγράμματος.

Μετά την ολοκλήρωση του επιμορφωτικού προγράμματος, οι συμμετέχοντες/-ουσες θα λάβουν κοινή από τους δύο συνεργαζόμενους φορείς βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης. Το Goethe-Institut Athen θα πιστοποιήσει την επιτυχή παρακολούθηση των επιμορφούμενων, θα εκδώσει έγχαρτες βεβαιώσεις, τις οποίες θα διαβιβάσει στο ΙΕΠ προκειμένου να συνυπογραφούν από τον Διευθυντή του ΙΕΠ.

Διαδικασία υποβολής δήλωσης συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι καθηγητές/-τριες Γερμανικής Γλώσσας (ΠΕ07) υποβάλλουν δήλωση συμμετοχής ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Goethe-Institut Athen.

Οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν να υποβάλουν δήλωση συμμετοχής από την ημέρα δημοσίευσης της πρόσκλησης και για τις επόμενες δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

Δείτε την πρόσκληση


Σας υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να ενημερώνεστε άμεσα για τις επιμορφωτικές δράσεις για εκπαιδευτικούς, στο σχετικό κόμβο της ΔΔΕ Λευκάδας