«Ecomobility – Freemobility» για μαθητές/τριες Γ’ Γυμνασίου για το 2022-2023

Σας ενημερώνουμε ότι η εκστρατεία ECOMOBILITY και FREEMOBILITY για την σχολική περίοδο 2022-23, διεξάγονται και εφέτος για 19η και 9η χρονιά αντίστοιχα, σύμφωνα με την συνημμένη έγκριση του ΙΕΠ/ΥΠΑΙΘ και οι σχολικές μονάδες μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα με ομάδα μαθητών/τριών της Γ’ Γυμνασίου.

Η διάρκειά των εκστρατειών είναι ετήσια. Αρχίζει με την υποβολή συμμετοχής του σχολείου στο ECOCITY και ολοκληρώνεται με την επίσκεψη της πρώτης σε βαθμολογία ομάδας στις Βρυξέλλες και τη συμμετοχή των ομάδων που διακρίνονται σε ειδικές επιδόσεις στο ECOCAMP το καλοκαίρι 2023 (λόγω πανδημίας πιθανόν να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στα βραβεία).

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση των νέων για την προσέγγιση προβλημάτων μετακίνησης στην πόλη τους και η ενεργοποίησή τους για την αναζήτηση λύσεων με προσανατολισμό την ευαισθητοποίηση των πολιτών, τη στήριξη του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης, την ανάγκη της πράσινης μετακίνησης, την αλλαγή συμπεριφορών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις τους.

ecomobility - freemobility

Στο πρόγραμμα αυτό, μαθητές της Γ’ Γυμνασίου προετοιμάζουν εργασίες και καταθέτουν τις προτάσεις τους παρουσιάζοντάς τες σε ειδικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές στις αρχές της άνοιξης κάθε έτους. Το έργο και οι προτάσεις των μαθητών αξιολογούνται από ειδική επιτροπή και κάθε χρόνο βραβεύονται οι μαθητικές ομάδες, με βασικά κριτήρια, την αυτενέργεια και την εφηβική δημιουργικότητα και φαντασία. Ειδικά, οι μαθητές των ειδικών σχολείων καταθέτουν τις προτάσεις τους παρουσιάζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή οι συμμαθητές τους στην ελεύθερη μετακίνηση στην περιοχή τους και με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών συμμετέχουν στις τελικές εκδηλώσεις, ευαισθητοποιώντας το κοινό και τις τοπικές αρχές προς μία πιο άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Μετά το τέλος των εκδηλώσεων παρουσιάσεων των εργασιών των μαθητικών ομάδων ECOMOBILITY και FREEMOBILITY, πραγματοποιείται η Τελετή Λήξης στην Αθήνα κατά την διάρκεια της οποίας ανακοινώνονται τα βραβεία.

Οι δηλώσεις συμμετοχής των σχολείων υποβάλλονται το αργότερο έως την 22η Δεκεμβρίου 2022 και η σύνθεση των μαθητικών ομάδων έως την 17η Ιανουαρίου 2023. Σε περίπτωση αλλαγών στους συμμετέχοντες μαθητές υπάρχει η δυνατότητα οριστικοποίησης μέχρι την 4η Φεβρουαρίου 2023.

Δείτε την πρόσκληση συμμετοχής, εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες στον σχετικό ιστότοπο