Πανελλήνιοι Μαθητικοί Διαγωνισμοί Φυσικής Γυμνασίου – Λυκείου «Αριστοτέλης» 2023

Ο Πανελλήνιος μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Λυκείου «Αριστοτέλης» 2023 και για τις τρεις τάξεις του Λυκείου (Γενικού και Επαγγελματικού), καθώς και ο Πανελλήνιος μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γυμνασίου «Αριστοτέλης» 2023, και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, θα διενεργηθούν την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 και ώρα 12:00 (για το Γυμνάσιο και την Α’,Β’ Λυκείου) και 11:00 (για τη Γ’Λυκείου) .

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μαθητές/τριες θα υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο σχολείο τους, μέχρι την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023.

Ο διαγωνισμός θα έχει διάρκεια δυο (02) ώρες για τους/τις μαθητές/τριες των τριών τάξεων του Γυμνασίου και των Α’ και Β’ τάξεων του Λυκείου και τρεις (03) ώρες για τους/τις μαθητές/τριες της Γ’ Λυκείου (α’ φάση) και θα διενεργηθεί ενδοσχολικά στα Γυμνάσια και Λύκεια που θα δηλώσουν συμμετοχή.

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Διαγωνισμοί Φυσικής Γυμνασίου - Λυκείου «Αριστοτέλης» 2023

Εξεταστέα ύλη:

Η εξεταστέα ύλη για την Α’ Λυκείου θα είναι η διδακτέα ύλη Φυσικής Γενικού Λυκείου της τάξης αυτής, η οποία – κατά προσέγγιση – προβλέπεται με βάση τα Προγράμματα Σπουδών ή τροποποιήσεις τους έως την εβδομάδα του Διαγωνισμού, σε συνδυασμό με την ύλη του Γυμνασίου.

Η εξεταστέα ύλη για τη Β’ Λυκείου θα είναι η διδακτέα ύλη της Φυσικής Γενικού Λυκείου των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών της τάξης αυτής, η οποία – κατά προσέγγιση – προβλέπεται με βάση τα Προγράμματα Σπουδών ή τροποποιήσεις τους έως την εβδομάδα του Διαγωνισμού, σε συνδυασμό με την ύλη της Α’ τάξης του Λυκείου.

Η εξεταστέα ύλη για τη Γ’ Λυκείου θα είναι η προβλεπόμενη διδακτέα ύλη της Φυσικής Γενικού Λυκείου της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών της τάξης αυτής, η οποία – κατά προσέγγιση – προβλέπεται με βάση τα Προγράμματα Σπουδών ή τροποποιήσεις τους έως την εβδομάδα του Διαγωνισμού, σε συνδυασμό με την ύλη των προηγούμενων τάξεων του Λυκείου. Αν στα θέματα απαιτούνται μη διδαχθείσες ή μη διδακτέες έννοιες, αυτές θα περιγράφονται στο έντυπο των θεμάτων.

Η εξεταστέα ύλη για την κάθε τάξη του Γυμνασίου θα είναι η διδακτέα ύλη της κάθε τάξης, η οποία – κατά προσέγγιση – προβλέπεται με βάση τα Προγράμματα Σπουδών ή τροποποιήσεις τους έως την εβδομάδα του Διαγωνισμού.

Συνιστάται στους/στις μαθητές/τριες κατά τη διάρκεια των Διαγωνισμών να έχουν μαζί τους υπολογιστή τσέπης, αλλά όχι κινητό τηλέφωνο του οποίου η κατοχή και χρήση απαγορεύεται σε όλη τη διάρκειά τους.

Ενδεικτικά Θέματα:

Ενδεικτικά θέματα προηγούμενων ετών για κάθε τάξη Γυμνασίου και Λυκείου, αντιπροσωπευτικά της φιλοσοφίας των θεμάτων των Διαγωνισμών και των Ολυμπιάδων είναι αναρτημένα με τις λύσεις τους στον διαδικτυακό τόπο http://micro-kosmos.uoa.gr . Η μελέτη τους μπορεί να αποτελέσει μια προπαρασκευαστική φάση των Διαγωνισμών, ώστε να δοθεί έναυσμα ενδιαφέροντος και τρόπος μελέτης και προετοιμασίας στους/στις μαθητές/τριες.

Μαθητές/τριες της Γ’ Λυκείου – 2 φάσεις:

Ειδικά για τους/τις μαθητές/τριες της Γ’ Λυκείου ο Διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις:

  • Η πρώτη φάση θα διεξαχθεί την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, 11:00-14:00,ενδοσχολικά, όπως περιγράφηκε παραπάνω.
  • Η δεύτερη φάση και η επιλογή των πέντε μαθητών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2023 (β’ φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φυσικής «Αριστοτέλης» για τη Γ’ Λυκείου) θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των πρωτευσάντων στην α’ φάση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών/Τμήμα Φυσικής, στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2023, ημέρα Σάββατο (09.30-15.30).

Ο αριθμός των συμμετεχόντων/χουσών μαθητών/τριών, η διαδικασία επιλογής και ο ακριβής χρόνος πραγματοποίησης θα εξαρτηθούν από τις επικρατούσες υγειονομικές και εκπαιδευτικές συνθήκες και θα γνωστοποιηθούν έγκαιρα στους ενδιαφερόμενους.

Η εξεταστέα ύλη στη δεύτερη φάση θα είναι η διδακτέα ύλη Φυσικής για την Α’ Γενικού Λυκείου, Φυσικής Γενικής Παιδείας και Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών για τη Β’ Γενικού Λυκείου και της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας για τη Γ’ Γενικού Λυκείου και τα θέματα θα είναι μεγαλύτερης δυσκολίας από εκείνα της πρώτης φάσης.

Οι πέντε πρώτοι/ες μαθητές/τριες της δεύτερης φάσης (με την προϋπόθεση ότι θα είναι διαθέσιμοι/ες για τη φάση της προετοιμασίας, όπως αυτή περιγράφεται ακολούθως) θα συγκροτήσουν την εθνική ομάδα (αυτοί/ές ή – κατά σειρά – οι επιλαχόντες/ούσες), η οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2023.

Και στις δύο φάσεις του Πανελλήνιου διαγωνισμού Φυσικής Λυκείου «Αριστοτέλης» 2023 οι μαθητές/τριες θα διαγωνιστούν – όπως και στο παρελθόν – τόσο σε θεωρητικά θέματα όσο και σε πειραματικό πρόβλημα με επεξεργασία πραγματικών πειραματικών δεδομένων. Στη β’ φάση του Διαγωνισμού «Αριστοτέλης» 2023 για τη Γ’ Λυκείου, θα δοθούν και φέτος πειραματικές διατάξεις / όργανα μέτρησης, ώστε οι μαθητές/τριες να διαγωνιστούν και στη σύνθεση / εκτέλεση πραγματικού πειράματος με λήψη μετρήσεων, αλλά και με επεξεργασία των πραγματικών πειραματικών δεδομένων. Σε όλους τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Φυσικής Λυκείου καταβάλλεται προσπάθεια προσέγγισης (στο πλαίσιο της σχολικής ύλης) των θεμάτων των Διεθνών Ολυμπιάδων Φυσικής, αλλά και επιχειρείται η δοκιμαστική εφαρμογή τέτοιων θεμάτων σε εξεταστικό περιβάλλον από τους/τις Έλληνες/Ελληνίδες μαθητές/τριες.

Οι πέντε μαθητές/τριες που θα επιλεγούν μετά τη δεύτερη φάση για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2023, θα προετοιμαστούν με εντατικό ρυθμό στα Εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διάρκεια της προετοιμασίας είναι περίπου μία εβδομάδα (μεταξύ των πανελλήνιων εξετάσεων και των διεθνών ολυμπιάδων). Την προετοιμασία των μαθητών/τριών αναλαμβάνουν και πραγματοποιούν εθελοντικά – χωρίς οποιαδήποτε αμοιβή – καθηγητές/τριες, διδάκτορες και υποψήφιοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η πλήρης και αδιάλειπτη συμμετοχή των υποψηφίων μαθητών/τριών στην προετοιμασία αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιακή Ομάδα.

Περισσότερα στο σχετικό έγγραφο