Εγκύκλιος για την έκδοση βεβαίωσης Αντιστοιχίας τίτλου σπουδών κατόπιν ελέγχου σχετικών δικαιολογητικών

Σας ενημερώνουμε και εφιστούμε την προσοχή σας για προσεκτικό έλεγχο δικαιολογητικών που υποβάλλονται για χορήγηση βεβαίωσης Αντιστοιχίας τίτλου σπουδών. Οι Βεβαιώσεις Αντιστοιχίας και Αναγωγής βαθμολογίας πιστοποιητικών σπουδών ή απολυτηρίων τίτλων σπουδών χορηγούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 155/78 (Α’ 33) και τις αριθμ. Φ.815.1/33/Ζ1/1407/04-03-1994, Φ.815.4/Ε187/Ζ1/3467/21-08-1998 και Φ.815.4/226/67885/Ζ1/12-06-2009 Εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ. Το εν λόγω ρυθμιστικό πλαίσιο προβλέπει τη χορήγηση αντιστοιχίας προς τίτλους σπουδών γενικής εκπαίδευσης της ημεδαπής (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο) και αφορά αποκλειστικά και μόνο τίτλους σπουδών σχολείων γενικής εκπαίδευσης της αλλοδαπής.

Όσο αναφορά για την έκδοση βεβαίωσης Αντιστοιχίας τίτλου σπουδών και Αναγωγής Βαθμολογίας τίτλου σπουδών της αλλοδαπής απαιτούμενη είναι η προσκόμιση των κάτωθι δικαιολογητικών:

α) πρωτότυπου τίτλου σπουδών με αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων. Τα εν λόγω έγγραφα θα πρέπει να είναι θεωρημένα με την επισημείωση της Σύμβασης της Χάγης (Apostille), εφόσον προέρχονται από τις χώρες-μέλη της Σύμβασης, και για όλες τις χώρες που δεν συμπεριλαμβάνονται στη Σύμβαση της Χάγης απαιτείται θεώρησή τους από τις ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές της χώρας προέλευσης του εγγράφου ή από την προξενική αρχή της ξένης χώρας στην Ελλάδα με επικύρωση της υπογραφής από το Υπουργείο Εξωτερικών,

β) βεβαίωσης του μορφωτικού ακολούθου της Πρεσβείας της χώρας στην Ελλάδα, είτε του σχολείου είτε του Υπουργείου Παιδείας της χώρας προέλευσης του τίτλου, για την αντιστοίχιση των Πιστοποιητικών Σπουδών, όπου να αναφέρονται τα κατωτέρω:

  • Εάν τα σχολεία στα οποία φοιτούν οι ενδιαφερόμενοι είναι δημόσια ή ιδιωτικά αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας της χώρας τους.
  • Ποιο πρόγραμμα Σπουδών ακολουθούν και αναλόγως να μας γνωρίζει τις βαθμίδες εκπαίδευσης καθώς και τις τάξεις φοίτησης.
  • Εάν έχουν πλήρη και επιτυχή φοίτηση σε τάξη οι ενδιαφερόμενοι στα εν λόγω σχολεία.
  • Τον μέσο όρο βαθμολογίας της τάξης ή του απολυτηρίου, καθώς και το άριστα και τη βάση προαγωγής.
  • Εάν το συγκεκριμένο απολυτήριο δίνει στον κάτοχό του το δικαίωμα εισαγωγής στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας προέλευσης.

Αν στον τίτλο του ξένου σχολείου αναγράφεται η δυνατότητα του κατόχου του να εισαχθεί σε Πανεπιστήμιο της χώρας προέλευσης του τίτλου, δεν απαιτείται η προσκόμιση της ανωτέρω βεβαίωσης, εφόσον προκύπτουν όλα το υπόλοιπα δεδομένα.

γ) επίσημης μετάφρασης των πρωτοτύπων εγγράφων από το Υπουργείο Εξωτερικών ή από μεταφραστή δικηγόρο της Ελλάδας, με θεώρηση της υπογραφής του από το δικηγορικό σύλλογο ή από πτυχιούχο μεταφραστή του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου με θεώρηση από την Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών μεταφραστών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Αναφορικά με την θεώρηση της γνησιότητας ακολουθούμε τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών και Εξωτερικών που σας έχουν διαβιβαστεί.

Δείτε την εγκύκλιο 137046/H2/4-11-2022