Άδειες και διευκολύνσεις υπαλλήλων που νοσούν οι ίδιοι ή τα τέκνα τους με Covid-19

Σύμφωνα με την 73η Εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ. με θέμα: «Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού» (ΑΔΑ: 9ΗΠΙ46ΜΤΛ6-ΞΚΠ)

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΝΟΣΗΣΗΣ ΤΕΚΝΟΥ

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 66 του . 4886/2022 (Α’ 12):

«1. Στο άρθρο 5Α της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α ́76), προστίθενται παρ. 4 και 5 ως εξής:

«4. Οι διευκολύνσεις της παρ. 1 χορηγούνται υπό τις προϋποθέσεις των παρ. 3 και 5 και στους γονείς υπαλλήλους, που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 5, των οποίων τα τέκνα νοσούν με κορωνοϊό COVID-19. Για τη χορήγηση μίας εκ των προβλεπόμενων διευκολύνσεων, εκδίδεται απόφαση του αρμόδιου οργάνου, ανεξαρτήτως της αιτούμενης διευκόλυνσης από τον υπάλληλο και αφού ληφθεί υπόψη η εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών αναγκών. Ειδικά, στην περίπτωση χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού λόγω νόσησης τέκνου με κορωνοϊό COVID-19, αυτή χορηγείται μόνο σε γονείς τέκνων, βρεφών, προνηπίων, νηπίων και μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φοιτούν έως και την Γ ́ Τάξη Γυμνασίου, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, εκ των οποίων έως τρεις (3) ημέρες απουσίας καταγράφονται από την υπηρεσία ως δικαιολογημένη απουσία λόγω νόσησης τέκνου με κορωνοϊό COVID-19 και έως δύο (2) ημέρες απουσίας αποτελούν κανονική άδεια. Μετά τη χρήση της ανωτέρω άδειας και εφόσον το τέκνο συνεχίζει να νοσεί, δεν επιτρέπεται η εκ νέου χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού του προηγούμενου εδαφίου, αλλά δύναται να χορηγηθεί άλλη διευκόλυνση των περ. α, β, γ της παρ. 1, η οποία πάντως δεν εφαρμόζεται στους εκπαιδευτικούς των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών. Για την παροχή των διευκολύνσεων της παρ. 1, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

5. Εφόσον ο ένας εκ των δύο (2) γονέων, των οποίων το τέκνο νοσεί με κορωνοϊό COVID-19 εργάζεται σε φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας, η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλον γονέα, εφόσον είναι δικαιούχος της άδειας ειδικού σκοπού, ανεξαρτήτως εάν ο άλλος γονέας απασχολείται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Με εξαίρεση την περίπτωση που ο ένας γονέας απασχολείται σε φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας, οπότε εφαρμόζεται κατά προτεραιότητα το πρώτο εδάφιο, εφόσον ο ένας εκ των δύο εργαζομένων είναι εκπαιδευτικός, η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλον γονέα, εφόσον είναι δικαιούχος της άδειας ειδικού σκοπού, ανεξαρτήτως εάν απασχολείται στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Εφόσον ο ένας εκ των δύο εργαζομένων είναι προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας ή των καταστημάτων κράτησης, η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλο γονέα, εφόσον είναι δικαιούχος της άδειας ειδικού σκοπού, ανεξαρτήτως εάν απασχολείται στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση την περίπτωση που ο άλλος γονέας απασχολείται σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας ή είναι εκπαιδευτικός. Για την εφαρμογή της παρ. 4, για τους υπαλλήλους που απασχολούνται, με οποιοδήποτε καθεστώς εργασίας, στο Υπουργείο Υγείας, σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τους φορείς αυτού, απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου οργάνου της υπηρεσίας κατόπιν σύμφωνης γνώμης του αρμόδιου Υπουργού. Για την εφαρμογή της παρ. 4, εφόσον ο γονέας στον οποίο χορηγείται η άδεια είναι εκπαιδευτικός, αποφαίνεται ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας, μετά από σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή Εκπαίδευσης. Επιτρέπεται η ανάθεση καθηκόντων διδασκαλίας με τηλεκπαίδευση σε εκπαιδευτικούς στους οποίους χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού της παρ. 4. Για την εφαρμογή της παρ. 4 στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των καταστημάτων κράτησης, απαιτείται μόνο αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου της υπηρεσίας, όπου υπηρετεί. Τα αρμόδια όργανα αποφαίνονται εάν είναι δυνατή η παροχή των διευκολύνσεων της παρ. 4 ή, στην περίπτωση που και οι δύο γονείς υπηρετούν στους ανωτέρω φορείς ή είναι ένστολο προσωπικό, σε ποιον από τους δύο γονείς είναι δυνατή η χορήγηση διευκόλυνσης, με βάση τη θέση, όπου υπηρετούν και τα καθήκοντα που ασκούν.»

2. Το παρόν ισχύει έως τις 15.4.2022. Η ισχύς του δύναται να παρατείνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.»

Κατόπιν των ανωτέρω επισημαίνονται τα εξής:

Υπάλληλοι, που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ Α και Β βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και έχουν τέκνα που νοσούν με κορωνοϊό COVID-19 μπορούν να λάβουν τις εξής διευκολύνσεις:

α) παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τα καθήκοντα που ασκεί ο/η υπάλληλος,

β) παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας,

γ) παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 της από 11.3.2020 ΠΝΠ, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020,

δ) χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού

Για τη χορήγηση μίας εκ των προβλεπόμενων διευκολύνσεων, εκδίδεται απόφαση του αρμόδιου οργάνου, ανεξαρτήτως της αιτούμενης διευκόλυνσης από τον υπάλληλο και αφού ληφθεί υπόψη η εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών αναγκών.

Ειδικά, στην περίπτωση χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού λόγω νόσησης τέκνου με κορωνοϊό COVID-19, αυτή χορηγείται άπαξ μόνο σε γονείς τέκνων, βρεφών, προνηπίων, νηπίων και μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φοιτούν έως και την Γ ́ Τάξη Γυμνασίου, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, εκ των οποίων έως τρεις (3) ημέρες απουσίας καταγράφονται από την υπηρεσία ως δικαιολογημένη απουσία λόγω νόσησης τέκνου με κορωνοϊό COVID-19 και έως δύο (2) ημέρες απουσίας αποτελούν κανονική άδεια. Μετά τη χρήση της ανωτέρω άδειας και εφόσον το τέκνο συνεχίζει να νοσεί, δεν επιτρέπεται η εκ νέου χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού, αλλά δύναται να χορηγηθεί άλλη διευκόλυνση των ανωτέρω περ. α, β, γ, η οποία πάντως δεν εφαρμόζεται στους εκπαιδευτικούς των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών, άλλως ο εργαζόμενος δύναται να κάνει χρήση άλλης άδειας προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία του, ιδίως κανονική άδεια ή άδεια ασθένειας τέκνου.

Για την χορήγηση των ανωτέρω διευκολύνσεων, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου του τέκνου σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα π.χ. για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και τη δικαιολογημένη απουσία των μαθητών λόγω νόσησης με COVID-19.

Για τη χορήγηση των ανωτέρω διευκολύνσεων θα πρέπει να συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 3 του άρθρου 5Α της από 11.3.2020 ΠΝΠ, όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με τη διάταξη του άρθρου 68 του ν. 4722/2020 (σχετική η 16η εγκύκλιος της Υπηρεσίας μας) και ειδικά για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού θα πρέπει να εξεταστούν επιπλέον και οι προϋποθέσεις της νέας παρ. 5 του άρθρου 5Α ανάλογα με τον φορέα, όπου υπηρετούν οι αιτούντες τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού καθώς και ο έτερος γονέας.

Για τη χορήγηση του συνόλου των διευκολύνσεων προβλέπεται στη νέα παρ. 5 του άρθρου 5Α συγκεκριμένη και ειδική διαδικασία χορήγησης αυτών εφόσον πρόκειται για προσωπικό που ανήκει σε συγκεκριμένη κατηγορία (π.χ. εκπαιδευτικοί, ένστολο προσωπικό κλπ.) ή υπηρετεί σε συγκεκριμένους φορείς (π.χ. φορείς παροχής υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κλπ.).

Ειδικά στην περίπτωση χορήγησης της διευκόλυνσης εξ αποστάσεως εργασίας, αυτή δύναται να υπερβαίνει το προβλεπόμενο και ισχύον σήμερα ποσοστό, όπως έχει καθοριστεί σε κάθε υπηρεσία, καθώς η χορήγησή της δεν είναι δυνατόν εκ των προτέρων να ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό και κατάρτιση του πλάνου εργασιών κάθε υπηρεσίας.

Η συνολική διάρκεια χορήγησης των προβλεπόμενων ανωτέρω διευκολύνσεων σε συνδυασμό μεταξύ τους ή μεμονωμένα και με την επιφύλαξη της πενθήμερης διάρκειας της άδειας ειδικού σκοπού, δεν δύναται να υπερβαίνει το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο το τέκνο οφείλει υποχρεωτικά να μην προσέρχεται στην οικεία εκπαιδευτική δομή σύμφωνα με τα εν ισχύ υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στην περίπτωση χορήγησης της διευκόλυνσης της άδειας ειδικού σκοπού, σημειώνεται ότι εφόσον δεν καταστεί τελικώς αναγκαία η χρήση και των πέντε ημερών από το γονέα ή σε περίπτωση που στο πενθήμερο του οποίου κάνει χρήση ο εργαζόμενος γονέας, συμπεριλαμβάνονται και μη εργάσιμες ημέρες, τότε δεν χρεώνονται υποχρεωτικά οι υπάλληλοι την κανονική άδεια, εφόσον γίνει χρήση λιγότερων ημερών.

Σε κάθε περίπτωση αρμόδιος φορέας για την παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης των ως άνω προβλεπόμενων διευκολύνσεων είναι ο φορέας όπου υπηρετούν οι υπάλληλοι ή ο φορέας που εποπτεύει τη λειτουργία τους και τυχόν σχετικά ερωτήματα θα πρέπει να απευθύνονται απευθείας στους φορείς αυτούς.

ΑΠΟΥΣΙΑ ΛΟΓΩ ΝΟΣΗΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ

Σύμφωνα και με την νέα αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 3608/21-1-2022 (ΦΕΚ Β ́ 155) ΚΥΑ και ειδικότερα σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 3Α του άρθρου 9, «3Α. Για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, αρκεί η βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σύμφωνα με την παρ. 3. Ειδικώς ως προς τους δημοσίους υπαλλήλους εφαρμόζεται η παρ. 3 του άρθρου τριακοστού όγδοου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83)».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου τριακοστού όγδοου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83), «3. Σε περίπτωση που υπάλληλος του Δημοσίου, όπως ορίζεται στο πεδίο εφαρμογής της από 11.3.2020 Π.Ν.Π., απαιτείται να τεθεί σε περιορισμό, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό COVID-19 και κατόπιν οδηγιών που του έχουν δοθεί αρμοδίως από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ή από άλλο αρμόδιο δημόσιο φορέα, ο οποίος ενημερώνει αμελλητί τον Ε.Ο.Δ.Υ., απουσιάζει δικαιολογημένα από την Υπηρεσία με αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού, κατόπιν υποβολής υπεύθυνης δήλωσης. Η αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού δεν αφαιρείται από τη δικαιούμενη αναρρωτική άδεια του υπαλλήλου, ούτε απαιτείται ο υπάλληλος να παραπεμφθεί στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή. Οι υπάλληλοι της παρούσας παραγράφου προσμετρώνται στους υπαλλήλους, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων» (σχετική η 4η εγκύκλιος της Υπηρεσίας μας).

Σε συνέχεια της 71ης και 72ης εγκυκλίου της Υπηρεσίας μας διευκρινίζονται τα εξής αναφορικά με τη χορήγηση της αναρρωτικής άδειας ειδικού σκοπού:

Δεδομένου ότι οι υπάλληλοι, οι οποίοι νοσούν οι ίδιοι με COVID-19 και για το λόγο αυτό αιτούνται τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας ειδικού σκοπού, υποχρεούνται σύμφωνα με τη μεταγενέστερη διάταξη του άρθρου 205 του ν.4820/2021 να επιδεικνύουν στην Υπηρεσία, όπου υπηρετούν, το σχετικό πιστοποιητικό νόσησης ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου, διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση αυτή δεν είναι υποχρεωτική η υποβολή και σχετικής υπεύθυνης δήλωσης. Στην περίπτωση αυτή η αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται για τόσες ημέρες όσες προβλέπουν οι σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/odigies-apomonosis-karantinas-kroysmaton-covid-19-kai-epafon-toys/) ότι είναι υποχρεωτική η παραμονή σε απομόνωση, ήτοι για πέντε (5) ημέρες σύμφωνα με τα ισχύουσες οδηγίες. Εφόσον η ανάγκη παραμονής σε απομόνωση πρέπει να παραταθεί λόγω βαρύτητας της νόσησης και συνέχισης των συμπτωμάτων, θα απαιτείται υποβολή σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης και θα χορηγείται αναρρωτική άδεια σύμφωνα με τις πάγιες διατάξεις.

Σε κάθε περίπτωση οι υπάλληλοι που νοσούν με COVID-19, μέχρι την έναρξη ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο και εφόσον παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία, υποχρεούνται σε διενέργεια δύο διαγνωστικών ελέγχων την εβδομάδα (rapid test), τα οποία δύνανται να διενεργούνται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή.

Σε περίπτωση αίτησης χορήγησης αναρρωτικής άδειας ειδικού σκοπού λόγω υποχρέωσης απομόνωσης υπαλλήλου κατόπιν επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα απαιτείται υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από την οποία να προκύπτουν οι λόγοι της υποχρεωτικής απομόνωσης δυνάμει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/odigies-apomonosis-karantinas-kroysmaton-covid-19-kai-epafon-toys/). Για τη διάρκεια της υποχρεωτικής απομόνωσης ισχύουν σε κάθε περίπτωση οι σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Δείτε την 73η Εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ. με θέμα: «Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού» (ΑΔΑ: 9ΗΠΙ46ΜΤΛ6-ΞΚΠ)


Τα πάντα για τις άδειες εκπαιδευτικών στο σχετικό κόμβο της ΔΔΕ Λευκάδας:

άδειες εκπαιδευτικών