Απόψεις μαθητών

Στα πλαίσια λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Λευκάδας ζητήθηκε από μαθητές σχολείων του νομού να καταγράψουν τους προβληματισμούς και τα ενδιαφέροντα τους. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες απο τις απόψεις τους με στόχο οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς να καταλάβουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται τα παιδιά και να βελτιωθούν οι μεταξύ τους σχέσεις.

 

Ως τώρα τα προβλήματα που συναντούσα στη ζωή μου δεν ήταν σημαντικά ή τουλάχιστον μπορεί μα έφταιγε ότι ήμουν σε μικρότερη ηλικία και δεν μπορούσα να καταλάβω τόσο τη σημασία τους. Ωστόσο καθώς μεγαλώνω, ωριμάζοντας, καταλαβαίνω ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά. Ανησυχώ για το μέλλον μου. Η κατάσταση που κυριαρχεί στη χώρα μας τη σημερινή εποχή με βάζει σε σκέψεις. Τι θα απογίνω στο μέλλον αν εξακολουθήσω να ζω σε αυτή τη χώρα με την παρούσα κατάσταση; Θα μπορέσω να αποκατασταθώ επαγγελματικά; Θα χρειαστεί να εγκαταλείψω την πατρίδα μου αναζητώντας καλύτερη ζωή με περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες;

Μαθήτρια Γυμνασίου

 

Με τον εαυτό μου τα πάω μια χαρά, δεν έχω κανένα πρόβλημα και είμαστε πολύ αγαπημένοι μεταξύ μας. Με την οικογένεια μου μια από τα ίδια. Με τους φίλους μου ακόμα καλύτερα. Το σχολείο φέτος πηγαίνει πάρα πολύ καλά αν και βαριέμαι να διαβάζω. Με τη φυσική κατάσταση και την υγεία τα πάω περίφημα. Τέλος έχω πολύ ελεύθερο χρόνο γιατί πήρα τα πτυχία των Γερμανικών και των Αγγλικών.

Μαθητής Γυμνασίου

 

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη  από τις επιδόσεις μου στο σχολείο, αλλά και να μην ήμουν θα προσπαθούσα πολύ για να τα καταφέρω. Βάζω στόχους και θέλω συνέχεια να αναζητώ τη γνώση. Ωστόσο, προβληματίζομαι λιγάκι από τη σχέση μου με τους συμμαθητές μου (θα ήθελα να είμαι πιο κοινωνική), καθώς επίσης με το μέλλον μου αφού θέλω να πετύχω και να αποζημιώσω όσους έχουν πιστέψει πραγματικά σε εμένα. Ίσως αυτό που με ενοχλεί λιγάκι είναι οι πολλές ώρες διαβάσματος την ημέρα και ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος. Ωστόσο, όταν πηγαίνω βόλτα με φίλους και κάνω πράγματα μαζί τους περνάω καλά.

Μαθήτρια Γυμνασίου

Γενικώς, είμαστε μια κοινωνία που μας απασχολούν πολλά και κυρίως το μέλλον μας. Ήδη δεν μεγαλώνουμε κάτω από τις καλύτερες συνθήκες και αγχωνόμαστε για το πόσο χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα. Εγώ πάντως δεν νομίζω ότι συγκρίνομαι με άλλα παιδιά που βιώνουν χειρότερες καταστάσεις αλλά μου φαίνεται σοβαρό και ας είναι το δικό μου πρόβλημα ασήμαντο. Είμαι σε μια περίεργη ηλικία και κυρίως με ενοχλεί όταν προσπαθείς για κάτι και στο τέλος δεν βρίσκεις ανταπόκριση. Βέβαια όλοι λένε ότι πάντα βγαίνει κάτι καλό, αλλά προς το παρόν σε εμένα δε συμβαίνει παρόλο που έχει περάσει αρκετός καιρός. Γενικά είναι άδικο άλλοι να βρίσκουν εύκολα αυτό που θέλουν και άλλοι πολύ δύσκολα. Προφανώς όμως μπορεί να μην το κάνεις σωστά, αλλά πρέπει να μας δίνεται ευκαιρία σε κάτι που μας κάνει χαρούμενους.  

Μαθητής Γυμνασίου

Γενικά η ζωή μου είναι ήρεμη, από προβλήματα έχω όπως όλοι οι άνθρωποι. Στο σχολείο είμαι απλά καλή μαθήτρια αν και θα μου άρεσε να γίνω καλύτερη. Είμαι 15 ετών και η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με έχει κάνει πολλές φορές να αγχωθώ και να προβληματιστώ για το μέλλον που θα έχω. Σήμερα είναι πολύ σημαντικό να μορφωθείς μα πολλές φορές τα πτυχία δεν σου δίνουν τη δουλειά που θα ήθελες να ακολουθήσεις. Για αυτό λοιπόν δεν σκέφτομαι να πάρω πολλά πτυχία στα χέρια μου αλλά να μπορέσω να ζήσω αξιοπρεπώς. Άραγε θα τα καταφέρω;

Μαθήτρια Γυμνασίου

 

Μου αρέσει που στη ζωή μου έχω ανθρώπους που με αγαπάνε και με φροντίζουν όπως είναι οι φίλοι μου, η οικογένεια μου και οι συγγενείς μου. Επίσης η καθημερινότητα μου γιατί κάθε μέρα έχω να κάνω διαφορετικά πράγματα. Δεν μου αρέσει η εκμετάλλευση και η κοροϊδία. Επίσης δεν μου αρέσει όταν κάποιοι συμμαθητές μου κοροϊδεύουν κάποιον άλλο συμμαθητή τους για την εξωτερική του εμφάνιση ή τη συμπεριφορά του.

Μαθήτρια Γυμνασίου

 

Μου αρέσει που στη ζωή μου έχω φίλους, που τα πηγαίνω καλά με την οικογένεια μου, που δίπλα μου έχω ανθρώπους που με αγαπάνε και με στηρίζουν. Μου αρέσουν τα γαλλικά, ο χορός και να περνάω ώρες με τους φίλους μου. Δεν μου αρέσει η κακία των ανθρώπων, η τάση που έχουν να κοροϊδεύουν ό, τι είναι λίγο διαφορετικό από αυτούς. Με προβληματίζει το μέλλον μου, αν θα είμαι ευτυχισμένη, αν θα έχω δουλειά, αν θα κάνω οικογένεια.

Μαθήτρια Γυμνασίου

 

Αυτό που με ενοχλεί είναι να βλέπω παιδιά να κοροϊδεύουν και να φέρονται άσχημα και να ασκούν βία σε άλλα παιδιά. Μια φορά κορόιδεψα και εγώ ένα παιδί όμως δεν μου άρεσε και δεν το ξαναέκανα. Κατάλαβα ότι οι άνθρωποι παρόλο που διαφέρουν σε αρκετά σημεία  μεταξύ τους έχουν και πολλά κοινά όπως ότι δεν παύουν να είναι άνθρωποι και πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους με αισιοδοξία και να μην αφήνουν κάποιους να τους μεταχειρίζονται σαν να είναι ζώα.

   Μαθητής Γυμνασίου

 

Η καθημερινή μου ζωή είναι συνηθισμένη, όπως και κάθε παιδιού. Πηγαίνω φροντιστήριο, σχολείο και γενικά είναι πολύ δύσκολη γιατί έχω πολύ διάβασμα. Σπάνια πηγαίνω για μπάλα με τους φίλους μου. Οι μόνες στιγμές που κάνω διάλειμμα από το διάβασμα είναι όταν έχω προπόνηση στην ομάδα ποδοσφαίρου που πηγαίνω. Γενικά το μεγαλύτερο μου πρόβλημα είναι ότι έχω ελάχιστο ελεύθερο χρόνο και διαβάζω όλη μέρα.

Μαθητής Γυμνασίου

 

Τα πράγματα που απολαμβάνω στη ζωή μου είναι απλά. Για παράδειγμα, απολαμβάνω  το να περνάω χρόνο με τους φίλους μου και με την οικογένεια μου. Μου αρέσει να αθλούμαι και να διαβάζω τα μαθήματα του σχολείου χωρίς όμως να παίρνω χρόνο από κάποια άλλη δραστηριότητα, δηλαδή πρωταρχικό μου μέλημα δεν είναι το σχολείο, παρά το αντίθετο που θα έπρεπε να ισχύει για την ηλικία μου. Προτιμώ να αποκτώ αυτά που έχω προσπαθώντας παρά να τα βρίσκω έτοιμα. Μου αρέσει να βοηθάω ανθρώπους με όποιο τρόπο μπορώ και με ενοχλεί όταν κάποιοι άλλοι ενώ μπορούν δεν το κάνουν. Ως αρχή στη ζωή μου έχω το εξής: μην κάνεις στους άλλους ό, τι δεν σου αρέσει να σου κάνουν. Θεωρώ βλακεία κάποιος να μην το σκέφτεται αυτό, αν και οι περισσότεροι κάνουν ότι κάνουν από μαγκιά και αν κάποιος βρεθεί και τους το κάνει φεύγουν κλαίγοντας. Αποφεύγω να τσακώνομαι με τους ανθρώπους που αγαπώ, όταν όμως γίνεται αυτό στενοχωριέμαι και κάνω ό, τι μπορώ για να το διορθώσω. Δεν μου αρέσει να κάνω συνέχεια τα ίδια πράγματα και δεν μου αρέσει να μην απολαμβάνω την κάθε στιγμή. Στενοχωριέμαι για την κατάσταση που υπάρχει στη χώρα μου γιατί αυτομάτως καταστρέφονται τα όνειρα και οι στόχοι πολλών. Στενοχωριέμαι επίσης που κάποιοι θεωρούν υποδεέστερους κάποιους άλλους και είτε τους κοροϊδεύουν είτε τους μειώνουν για πολλά πράγματα. Για το λόγο αυτό κάνω ότι μπορώ για να διορθώσω αυτή την κατάσταση.

Μαθήτρια Γυμνασίου

 

Το πρόβλημα μου είναι η οικονομική κρίση και πως βλέπω πως πολλά άτομα στη χώρα μας δεν έχουν δουλειά. Αυτός ο λόγος με κάνει να αισθάνομαι άσχημα γιατί βλέπω τους συνανθρώπους μου να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και να αναγκάζονται να ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια. Ελπίζω πως κάποια μέρα αυτό το πρόβλημα θα λυθεί για όλους.

Μαθητής Γυμνασίου

 

Εγώ στην προσωπική μου ζωή δεν έχω προβλήματα γιατί έχω ανθρώπους που με αγαπάνε και με σέβονται. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι κάποια παιδιά κάνουν πολλή φασαρία στο μάθημα και δε με αφήνουν να παρακολουθήσω.

Μαθήτρια Γυμνασίου

 

Στη ζωή μου με προβληματίζουν διάφορα πράγματα. Ένα από αυτά είναι η συμπεριφορά των άλλων παιδιών. Αρκετά συχνά κοροϊδεύουν, βρίζουν ή ακόμα και χτυπούν ο ένας τον άλλον το οποίο μου χαλάει τη διάθεση . Επίσης υπάρχουν καθηγητές στο σχολείο μου οι οποίοι διδάσκουν το μάθημα με αρκετά καλό τρόπο αλλά όχι τον καλύτερο. Βέβαια δεν είναι μόνο κακό του καθηγητή αλλά επίσης και των συμμαθητών μου. Αρκετά συχνά διακόπτουν το μάθημα με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά και να χάνουμε το μάθημα.

Μαθητής Γυμνασίου

Στη ζωή μου,   μου αρέσει να παίζω μπάλα και να πηγαίνω βόλτες με τους φίλους μου και να πηγαίνω στο σχολείο. Δεν μου αρέσει να με βρίζουν τα άλλα παιδιά και κυρίως οι φίλοι μου.

Μαθητής Γυμνασίου

 

Νομίζω ότι στα περισσότερα παιδιά αρέσει να έχουν πολλούς φίλους, να βγαίνουν μαζί τους, να λένε ό ένας στον άλλο τι τους απασχολεί και να είναι δίπλα τους σε κάθε στιγμή που περνάνε. Δεν μου αρέσει να με κοροϊδεύουν, να με βάζουν στην άκρη, να μη με σκέφτονται και να με αφήνουν μόνη. Θέλω όταν μεγαλώσω να έχω πολλούς φίλους, να με αγαπάνε και να είναι δίπλα μου. Θέλω ακόμα να σπουδάσω κάτι που θα μου αρέσει και όχι αυτό που θα μου πουν οι γονείς μου. Να σπουδάσω κάτι ‘ώστε να βοηθάω τους ανθρώπους και να αισθάνομαι και εγώ και οι άλλοι καλά.

Μαθήτρια Γυμνασίου

 

Μου αρέσει πάρα πολύ να παίζω με τους φίλους μου μπάσκετ και άλλα παιγνίδια στην πλατεία. Μου αρέσει πάρα πολύ να σερφάρω στο διαδίκτυο και να παίζω παιγνίδια στον υπολογιστή. Μου αρέσει να κάνω ταξίδια σε διαφορετικά μέρη που δεν έχω πάει. Δεν μου αρέσει καθόλου να κάνω συνέχεια τα ίδια πράγματα γιατί βαριέμαι. Δεν μου αρέσει όταν στο σχολείο μας βάζουν πολλές ασκήσεις και το απόγευμα δεν έχω καθόλου χρόνο να παίζω. Δεν μου αρέσει όταν λες ένα μυστικό  ή κάτι άλλο σε ένα φίλο και αυτός σε προδίδει λέγοντας το σε κάποιον άλλο.

Μαθητής Γυμνασίου

 

Στον ελεύθερο χρόνο μου,  μου αρέσει να περνώ αρκετό χρόνο με τους φίλους μου. Μου αρέσει να πηγαίνω στο σινεμά, το καλοκαίρι να πηγαίνω για μπάνιο και καθημερινά μου αρέσει να πηγαίνω για περπάτημα. Δεν μου αρέσουν τα ψέματα και η αχαριστία. Με νευριάζει πολύ η ασέβεια των άλλων προς τους μεγαλύτερους. Επίσης δεν μου αρέσει η αδικία. Γίνομαι έξω φρενών όταν νιώθω ότι αδικούμαι.

Μαθήτρια Γυμνασίου

 

Στη ζωή μου, μου αρέσει να βγαίνω βόλτες και να είμαι με ανθρώπους που με αγαπάνε και με στηρίζουν. Αντίθετα δεν μου αρέσει το σχολείο, το βαριέμαι, αν και είμαι σχετικά καλή μαθήτρια. Επίσης δεν μου αρέσει να είμαι τιμωρία για πολύ καιρό και δεν μπορώ να κάνω τίποτα χωρίς να βλέπω τους φίλους μου γιατί οι φίλοι μου είναι η ζωή μου.

Μαθήτρια Γυμνασίου

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.